Image may be NSFW.
Clik here to view.
„Spielhäuser”- soluţia perfectă în Germania.
Sunteţi părinţii unor şcolari mici şi vă apucă disperarea atunci când vine vacanţa şi nu aveţi unde să-i lăsaţi? Pentru rezolvarea acestei probleme care vă dă bătăi de cap îngrozitoare şi vă poate perturba programul de muncă sau de studiu, Romaningermania.ro vă oferă o soluţie prea puţin cunoscută de cei care locuiesc de puţin timp în Germania: „Spielhäuser”, casele de joacă. Preţurile sunt derizorii iar copiii vor avea parte de un program organizat. În aceste „case de joacă” există activităţi pentru şcolari nu numai în vacanţe, ci şi în timpul şcolii. Aici, cei mici pot primi ajutor la lecţii şi pot face cursuri de desen, de cele mai multe ori gratuit.
Vacanţa de primăvară se apropie cu paşi repezi şi, pe măsură ce zilele trec, se intensifică şi disperarea părinţilor români care îşi cresc copiii fără bone în Germania şi care nu ştiu cum, avându-l pe cel mic în preajmă 24 de ore din 24, vor mai merge la serviciu, la facultate, la stagiu, la cursuri de limbă sau de integrare etc. Găsirea unei bone pentru 2 săptămâni este o misiune aproape imposibilă, în condiţiile în care majoritatea „mamelor de împrumut” (Tagesmutter) au tocmai în această perioadă concediu. Deşi situaţia poate părea fără ieşire, soluţii există. Romaningermania.ro vă prezintă câteva dintre ele.
„Palatul copiilor” în variantă germanăImage may be NSFW.
Clik here to view.
Soluţia „Spielhäuser”. Aceste case de joacă uriaşe sunt un fel de „palat al copiilor” de la noi, amplasat în fiecare cartier. Aici, copiii pot veni să se joace de luni până vineri. Pentru ei se organizează cursuri gratuite (sau la preţuri absolut simbolice) şi tot felul de serbări.
În vacanţe puteţi aduce copilul zilnic la casa de joacă, încă de la 9,00 dimineaţa, urmând să-l luaţi la 16,00, cu excepţia zilei de vineri, când programul este doar până la prânz.
Dacă vreţi să găsiţi astfel de locuri care vă scapă de griji în apropierea casei dumneavoastră, puteţi căuta pe google.de după cuvântul cheie „Spielhäuser” şi după oraşul/cartierul în care locuiţi. Trebuie să aveţi răbdare să citiţi rezultatele, întrucât veţi fi bombardat cu oferte de la toate casele de joacă din oraş, cu prospecte ale celor mai noi jucării aduse în aceste onorabile stabilimente, cu oferte de concedii în ţări exotice şi cu multe alte lucruri cu privire la copiii&vacanţe care nu au legătură cu ceea ce căutaţi dumneavoastră.
Program de vacanţă: simplu şi ieftin
Înscrierea copilului pentru perioada vacanţei într-o asemenea instituţie este incredibil de simplă, aici birocraţia germană pare că nu funcţionează. Dai doar un telefon să te interesezi dacă există locuri libere. Dacă există, copilul tău va fi trecut imediat pe listă, după care stabileşti un „Termin”, pentru a trece să plăteşti taxa. Este bine ca telefonul să fie dat totuşi cu câteva săptămâni înaintea vacanţelor, pentru ca locurile să nu se ocupe, iar copilul dumneavoastră să fie lăsat pe dinafară.
Surpriza vine atunci când descoperi că, pentru două săptămâni şi cu masa de prânz inclusă, trebuie să plăteşti pentru un copil o sumă modică de 20 de euro (echivalentă, dacă vreţi, cu cea percepută de grădiniţele de stat din România). În aceşti bani intră şi un program variat de vacanţă, care vă va fi prezentat detaliat, pe zile, încă de la înscriere. Atunci când vă duceţi copilul la aceeaşi „casă de joacă” unde sunt înscrişi şi alţi colegi de-ai lui, buna dispoziţie a micuţilor este asigurată!
Image may be NSFW.
Clik here to view.O soluţie prea puţin băgată în seamă de străini
Când trăieşti în Germania, imposibil să nu auzi măcar o dată despre activitatea vreunei case de joacă din cartierul tău, chiar şi numai pentru faptul că organizează cu mare fast sărbătoarea venirii verii, numită „Sommerfest”.
În plus, publicitate pentru „Spielhäuser” se face peste tot, atât în instituţiile care au legătură cu creşterea şi educarea copiilor, cât şi la târgurile sau la concursurile pentru cei mici.
Prospectele distribuite de „Spielhäuser” arată că acestea desfăşoară activităţi diverse, mulţumind deopotrivă copiii şi părinţii, la preţuri de zece ori mai mici comparativ cu alte activităţi şi cursuri „private”.
Dacă germanii îşi lasă din obişnuinţă copiii la „Spielhäuser”, apreciind programele care se desfăşoară acolo, preţurile reduse etc., străinii nu au acest obicei, poate şi pentru faptul că nu cunosc serviciile oferite de casele de joacă, atât în timpul şcolii (copilul se poate juca acolo şi după amiaza, când vremea este proastă), cât şi pe perioada vacanţelor. Mai mult, părinţii germani sunt obişnuiţi ai caselor de joacă deoarece ei înşişi au petrecut acolo clipe minunate, când erau mici (cele mai multe „Spielhäuser” datează de la jumătatea secolului trecut).
Unii copii pot rămâne la internatul şcolii („Hort”) şi în vacanţă, programul fiind de 8 ore pe zi.
În concluzie, casa de joacă din cartier poate fi o soluţie bună pentru cei cu posibilităţi materiale reduse, precum şi pentru mamele românce venite în Germania şi care se plâng că nu au cu cine să comunice, iar copiii lor nu găsesc tovarăşi de joacă. Pentru copiii români care îşi fac mai greu prieteni, asemenea programe sunt excelente: comunică cu covârstnicii, fac sport, se distrează, desenează, dansează etc. De asemenea, la sala de joacă părinţii sunt întotdeauna bucuroşi să discute între ei despre creşterea copiilor.
„Spielhäuser” există în Hamburg de 60 de aniImage may be NSFW.
Clik here to view.
Majoritatea caselor de joacă din Hamburg sunt mai bătrâne decât părinţii copiilor aduşi să se joace acum în ele. „Spielhäuser” există în Hamburg de aproape 60 de ani. Numărul lor este acum de aproximativ 40, din care 30 aparţin de autorităţile locale, celelalte fiind sponsorizate de unele asociaţii.
Activităţile organizate aici se adresează copiilor de la 3 la 14 ani, iar programele diferă pentru fiecare categorie de vârstă. În cele mai multe cazuri, vizitele sunt gratuite, înscrierile sunt doar rareori necesare, iar programul este stabilit pe zile, de exemplu luni – muzică, marţi – desen etc. Chiar şi atunci când activităţile nu sunt gratuite – cum ar fi organizarea mesei de prânz şi a ajutorului la lecţii oferit şcolarilor (care există însă doar în unele „Spielhäuser”) – sumele sunt modice, în jur de 1,50 euro pe zi pentru un copil.
Lista caselor de joacă din Hamburg, pe cartiere, o puteţi avea făcând click aici. Accesând informaţiile fiecărei case în parte, puteţi afla toate detaliile, de la programul organizat, pe zile şi ore, şi până la cine poate participa la activităţile prezentate. Alte case de joacă în: München, Berlin, Kassel, Bad Vilbel.
Vacanţă în muzee şi la ferme
În Germania există şi programe de vacanţă pentru şcolari mai scumpe sau chiar exclusiviste. Unele sunt organizate de muzee, altele de fermele care oferă inclusiv cursuri de echitaţie. Detalii găsiţi în prospecte afişate la instituţiile de stat care au legătură cu activitatea copiilor. Pentru aceste forme de petrecere a timpului liber, înscrierea se face cu multe săptămâni sau chiar cu luni înainte. Costurile depăşesc 100-200 de euro pe săptămână; de regulă, în aceste programe sunt primiţi copiii care au cel puţin 7 ani împliniţi.
Citiţi şi:
Soluţia „Tagesmutter”: ce facem cu copilul dacă vrem să muncim sau să învăţăm în Germania?