
Uneori, o casă de joacă poate avea săli mai luminoase, mai spaţioase şi mai bine dotate decât o grădiniţă
Grădiniţa germană poate avea şi o alternativă, de până la cinci ori mai ieftină: Spielhaus, casa de joacă. Cu programe atractive şi cu o atmosferă caldă, casa de joacă poate concura cu succes cu orice gradiniţă. Spielhaus reprezintă o soluţie atât pentru cei care vor să plătească mai puţin pentru copilul preşcolar, cât şi pentru cei care nu au găsit un loc la grădiniţă ori trebuie să aştepte până se eliberează vreunul. Casa de joacă este o soluţie bună de luat în calcul pentru românii nou veniţi în Germania, atunci când zona în care se stabilesc există Spielhäuser şi găsesc loc la una dintre acestea.
Deoarece interesul cititorilor noştri pentru această alternativă educaţională şi de supraveghere a copilului preşcolar a fost foarte mare, revenim cu un articol despre casele de joacă din Germania.
La Spielhaus este de ajuns să spuneţi că doriţi un loc. În cazul în care mai există vreunul liber, trebuie doar să mergeţi să plătiţi suma simbolică cerută. Nu sunt necesare alte dovezi, adeverinţe şi nici nu trebuie să faceţi drumuri pe la autorităţi. Pentru cinci ore pe zi, suma lunară de plată este de 20-25 de euro, la aceasta adăugându-se cam încă pe atât, pentru copiii care rămân încă trei ore. În aceşti bani este inclusă şi masa de prânz.
„Se ajunge până la 60 de euro, pentru copiii care rămân la noi până după prânz. Dar sumele se dau sub formă de donaţii, iar părinţii care nu au destui bani nu sunt obligaţi să achite atât”, am aflat de la o casă de joacă, aflată în Hamburg.
Acţiunile, diverse, sunt trecute într-un program afişat la intrare. Părinţii care au ales pentru copiii lor această alternativă, şi cu care am stat de vorbă, sunt mulţumiţi că Spielhäuser le oferă atât de multe copiilor, la un asemenea preţ. „Am avut primul băiat la o grădiniţă normală. Pe cel de-al doilea l-am dat aici şi am fost chiar mai mulţumită”, ne-a spus mama a doi şcolari, de naţionalitate germană, care crede că grădiniţa este prea scumpă. „Atunci când trebuie să plăteşti peste 200 de euro pentru un copil care merge la grădiniţă, casa de joacă e o soluţie bună, până la vârsta şcolară”, ne-a mai spus ea.
Pentru părinţii veniţi din alte ţări şi stabiliţi în Germania, contează mult atmosfera deschisă pe care copilul o găseşte la Spielhaus. „Cred că aici există mai multă caldură decât în grădiniţele pe care le-am vizitat, aceasta este o altă diferenţă importantă, pe lângă cea referitoare la preţ”, precizează mama (rusoaică) a unui băiat.
„Copiii învaţă aici exact ca la o grădiniţă normală (să coloreze, să deseneze, etc). Nu cred că cei care merg la grădiniţă sunt mai avantajaţi”, ne-a spus şi mama (germană) a unei fetiţe.
Surprize plăcute pot avea şi cei care îşi aduc copilul la casa de joacă doar în perioada vacanţelor. „Era atât de fericită zilnic, că bucuria asta nu a avut-o nici la grădiniţă sau la alte cursuri, în nici un alt loc unde am dus-o, şi să ştiţi că mergem în multe locuri! Reţeta succesului poate fi reprezentată de căldura oamenilor de aici şi de un program poate mai liber şi la alegere. O să revenim nu doar în vacanţă dar, pe cât posibil, şi la programele de după-amiază, pe diferite teme: olărit, gătit, desenat”, afirmă C.L., mama unei fetiţe din clasa pregătitoare.
La astfel de programe care durează 2-3 ore preţurile sunt de asemenea simbolice: 4 euro pe trimestru sau 1,50 euro pe şedinţă (acolo unde trebuie cumpărate materialele).
Fără dovezi de la serviciu sau de la şcoală
După cum v-am mai relatat, în Germania sunt obligatorii cursurile pentru copii numai de la cinci ani, adică de la clasa pregătitoare (Vorschule). Însă, atunci când părinţii doresc să-şi dea copilul de la trei ani la grădiniţă, statul este obligat să asigure loc pentru cinci ore, indiferent că părinţii lucrează, învaţă sau stau acasă.
Când copilul are până în 3 ani, numai cu mare greutate se poate obţine un loc la grădiniţă. Părinţii trebuie să demonstreze în acest caz, cu documente, că lucrează, studiază sau urmează cursuri de integrare.
Aceste documente trebuie prezentate şi în cazul copiilor mai mari de trei ani care vor rămâne la grădiniţă peste programul-standard de cinci ore. Această etapă birocratică lipseşte în cazul caselor de joacă, unde nu trebuie prezentate asemenea documente.
După cum am mai scris, suma plătită grădiniţei variază în funcţie de veniturile familiei, de la 30-50 euro pe lună şi până la aproape 300 de euro. Suma maximă se plăteşte începând de la venituri nete în jur de 4.000 de euro.
Citiţi şi:
Ce facem cu copilul în vacanţă dacă nu avem bonă?
De ce are Germania cea mai scăzută rată a natalităţii din Europa?
Soluţia „Tagesmutter”: ce facem cu copilul dacă vrem să muncim sau să învăţăm în Germania?